Coming home

Neste uke skal jeg delta på Fredskorpsets Homecoming Seminar i Bergen.
Etter å ha jobbet i Fredskorpset siden 2007 har jeg vært med på MANGE sånne seminarer, men fra den «andre siden». Nå skal jeg ikke holde seminaret, nå skal jeg være deltaker. Det blir spennende!

Nå har jo ikke jeg vært Fredskorpsdeltaker, men jeg har nok på mange måter følt meg mer som en deltaker enn partner, og både jeg og 3 medfølgende ektefeller til Fredskorpsere (disse 3 har også jobbet, men som frivillige) har fått tilbud om å bli med. Jeg gleder meg!

Man forberedes veldig på å reise ut. På at det kan bli kultursjokk, alt som kan være vanskelig osv. Men man forberedes ikke like mye på å komme hjem. Man tenker at man kommer jo hjem til det som er kjent og kjært. Men vi kommer jo tross alt hjem med nye perspektiver på ting. Ting man klagde over før virker nå trivielle, man blir lettere oppgitt over venner og familie som henger seg opp i bagateller som ikke er viktig for deg lenger. Mens du har vært borte har du forandret deg på noen måter, samtidig har verden hjemme gått videre uten deg, fordi du har vært et annet sted. Og alt dette skal møtes. Og det det KAN gå helt fint, men det kan også være tøft…

Det jeg tenker mye på er hvilken impact mitt opphold på Zanzibar har hatt. Har det hatt noen i det hele tatt? Hva var vitsen med å sende meg dit, bruke mange penger på lønn og opphold – det var jo fordi man forventet noe av meg, ikke sant? Jeg har til tider vært fornøyd med egen innsast og jeg har til tider følt at jeg ikke har fått gjort nok (mye som også skyldes at ting har tatt tid og at jeg ikke har fått muligheten uansett hvor mye jeg ville). Jeg lurer på om noen om ett år vil tenke at noe av det jeg gjorde har satt fotspor. At de der nede tenker at «dette lærte Susanne oss». Jeg håper jo det, men jeg VET ikke. Det er vanskelig å måle hvordan det jeg har gjort har ført til forandringer eller ikke. Jeg bare håper at det har det. Litt i allefall. At jeg har gjort inntrykk på noen, åpnet noen øyne og kunnet bidra. JEG har iallefall lært veldig mye, fått mange nye perspektiver og mange tanker og ideer om hva som skal til for å drive god bistand på et sted som Zanzibar.

Jeg skulle gjerne blitt der i mange år fremover og virkelig fulgt opp, men sånn blir det ikke.
Nå har jeg kommet hjem, iallefall for denne gang. Jeg har kommet hjem, men det er ikke sikkert jeg har landet riktig ennå, for sånne ting kan ta tid…

1368477906_Coming-Home1-300x300

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s